Kapusta kwaszona ślężańska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-07-05 w kategorii Warzywa i owoce w woj. dolnośląskim
Wygląd:
Podłużne nitki, powstałe po szatkowaniu białych główek kapusty, mogą występować śladowe ilości startej marchwi.
Kształt:
Nitki mają kształt nieregularny i podłużny.
Rozmiar:
Nitki mają długość 10-20 cm, grubość ok. 0,2–0,8 cm.
Barwa:
Kolor lekko kremowy, z odcieniem bieli, w zależności od długości okresu kwaszenia.
Konsystencja:
Twarda i chrupka.
Smak:
Smak lekko kwaśny z posmakiem lekkiej słodyczy, zapach typowy dla kiszonej kapusty.
Tradycja:
Kapusta kiszona była jedną z podstawowych potraw chłopskich. O dużym znaczeniu kapusty dla ludności wiejskiej świadczy fakt, że przydomowe ogrody warzywne nazywano „kapustnikami”. W literaturze etnograficznej przełomu XIX i XX wieku możemy znaleźć zapisy o sposobie przygotowywania i konserwacji żywności oraz o upodobaniach kulinarnych chłopów w Polsce do kiszonej kapusty (i produktów z niej wytworzonych). Między innymi opisane jest to w twórczości Z. Szromka-Rysowa „Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku”, Wrocław, 1978. „Kapusta kiszona byłą jedną z podstawowych potraw chłopskich, zwano ją „dębową przyciesią” (…) pojawiła się codziennie jako potrawa pierwsza, podstawowa”. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C. Sok z kiszonej kapusty rozcieńczony wodą poprawia apetyt, trawienie i obok leczniczego oddziaływania na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, reumatyzm, gościec czy arteriosklerozę, jest środkiem ogólnie wzmacniającym. Kwas mlekowy powstający przy kiszeniu ma nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także regenerujące ustrój.
- Ostatnia modyfikacja:
- 11.07.2018 13:27 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 11.07.2018 13:27 Sławomir Mucha