Kapusta z grochem i kaszą jaglaną
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-11-14 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Poszatkowana kapusta z dodatkami kaszy i grochu.
Kształt:
Przybiera kształt naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Barwa zewnętrzna jasnozielona.
Konsystencja:
Gęsta.
Smak:
Smak lekko kwaśny, zapach kapusty i kaszy.
Tradycja:
Cygany to wieś położona w północnej części województwa podkarpackiego. Miejscowość ta znana jest z propagowania obrzędów, zwyczajów i kultury lasowiackiej. Wśród kultywowanych zwyczajów i obrzędów szczególne miejsce zajmuje propagowanie zwyczajów kulinarnych, w tym przygotowanie potraw i posiłków zarówno tych codziennych jak i świątecznych. Jedną z powszechnie znanych potraw w regionie jest kapusta z grochem i kaszą jaglaną. Ta chłopska postna potrawa podawana jest nadal jako tradycyjne danie wigilijne. Podstawowym jej składnikiem jest obgotowana kapusta, kasza jaglana, groch "jasiek" oraz olej lniany. „Na początek należało obgotować kapustę, następnie do kapusty dodawano kaszę jaglaną i doprowadzano do wrzenia. Gotowano kilka minut, następnie dodawano ugotowany groch. Na koniec, ostatnim składnikiem był tłuszcz - olej lniany. Można było również dodać grzyby by potrawa nabrała wyrazistego smaku. Ilość poszczególnych składników zależy od gustu i smaku domowników.” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Chmielowa). Tradycja przygotowywania kapusty z grochem i kaszą jaglaną jest wciąż pielęgnowana przez mieszkańców wsi Cygany, a miejscowe gospodynie chętnie prezentują ją również na różnego rodzaju konkursach kulinarnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 10:49 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 10:49 Sławomir Mucha