Kapusta z grochem po częstochowsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Gęsta masa, z widocznymi włóknami kapusty, okraszona skwarkami
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Kremowo-żółto-zielonkawa
Konsystencja:
Konsystencja mączystej masy, z wyraźnymi włóknami kapusty
Smak:
Smak kwaskowaty, zapach charakterystyczny dla gotowanej, kiszonej kapusty
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kapustę znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Kapusta biała cieszyła się w kuchni staropolskiej od XV wieku bardzo dużym uznaniem (bigos, groch z kapustą).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl