W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kapusta z grochem po częstochowsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Gęsta masa, z widocznymi włóknami kapusty, okraszona skwarkami

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Kremowo-żółto-zielonkawa

Konsystencja:

Konsystencja mączystej masy, z wyraźnymi włóknami kapusty

Smak:

Smak kwaskowaty, zapach charakterystyczny dla gotowanej, kiszonej kapusty

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kapustę znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Kapusta biała cieszyła się w kuchni staropolskiej od XV wieku bardzo dużym uznaniem (bigos, groch z kapustą).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}