Kapusta z olejem lnianym i grzybami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-02-23 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Produkt z widocznymi fragmentami kapusty kwaszonej, warzyw i grzybów, oleju lnianego oraz przypraw.
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Barwa od kremowej do brunatno-szarej, niejednolita.
Konsystencja:
Konsystencja gęsta, od lekko chrupkiej do miękkiej.
Smak:
Lekko kwaśny, charakterystyczny dla kapusty kwaszonej, grzybów suszonych, oleju lnianego, dodatków i przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pochodząca z rejonu morza Śródziemnego kapusta znana była już w starożytności, w Polsce zaś pojawiła się w XV wieku. Łatwość jej uprawy, wysokie plony, a także doskonałe właściwości przetwórcze spowodowały, że potrawy z kapusty od wieków znajdują miejsce na polskich stołach. Początkowo spożywana była w codziennej chłopskiej kuchni, z czasem jednak zaczęła pojawiać się na stołach zamożniejszych warstw społeczeństwa. Na Mazowszu kapustę gotowaną podawano również w święta, a żeby wzbogacić jej smak dodawano suszone grzyby i olej lniany. Zwyczaj ten potwierdza Barbara Ogrodowska w swojej książce „Święta Polskie. Tradycja i obyczaj”: „Najpierw był kwas buraczany, gotowany na grzybach z ziemniakami całymi, a potem szły śledzie w mace odmaczane i smażone na oleju konopnym, potem zaś pszenne kluski z makiem, a potem szła kapusta z grzybami olejem również omaszczona…”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl