Karbonada (karbónadel, karmonadel)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-01-26 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Kawałki mięsa ze schabu o owalnym kształcie z kością z jednej strony.
Kształt:
Plastry mięsa o kształcie owalnym lub okrągłym z kością z jednej strony.
Rozmiar:
Średnica plastra mięsa około 5-8 cm.
Barwa:
Barwa beżowo-brązowawa, na przekroju jaśniejsza, beżowa.
Konsystencja:
Konsystencja stała, lekko miękka w dotyku.
Smak:
Smak i zapach smażonego mięsa, wieprzowiny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wieś Łąg położona jest w gminie Czersk, w rejonie Borów Tucholskich w południowej części województwa pomorskiego. Na terenach tych przemysł nie jest zbyt rozwinięty, nie ma dużych zakładów przemysłowych, gleby nie są zanieczyszczone, a powietrze jest czyste. W regionie tym jest dużo małych gospodarstw, w których hoduje się po kilka sztuk trzody, wykorzystując do jej tuczenia ziemniaki, zboże, buraki oraz często koniczynę i inną zieleninę. Mięso z takich sztuk trzody jest dobrej jakości i o wyjątkowych walorach smakowych. Z tego też mięsa bardzo często przygotowywano karbonadę. Do przygotowania karbonady „mięso powinno być z młodej, najlepiej rocznej świnki z własnej hodowli, lekko przerośniętej tłuszczem” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Będźmierowice). „Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Tak przygotowane mięso osolić, obtoczyć w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce (…) kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano z obu stron” (A. Grzyb, „Kociewska książka kucharska”). Niekiedy też mięso obtaczano jedynie w mące i smażono na tłuszczu lekko podlewając wodą, aby kotlety zmiękły. Danie to najczęściej przygotowywano na świąteczny obiad przy okazji świniobicia, które odbywało się w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Ponadto serwowano je również na przyjęciach z okazji chrzcin i wesel. Obecnie karbonada spożywana jest znacznie częściej zarówno w tygodniu jak i na niedzielny obiad.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl