W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Karbonada (karbónadel, karmonadel)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-01-26 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Kawałki mięsa ze schabu o owalnym kształcie z kością z jednej strony.

Kształt:

Plastry mięsa o kształcie owalnym lub okrągłym z kością z jednej strony.

Rozmiar:

Średnica plastra mięsa około 5-8 cm.

Barwa:

Barwa beżowo-brązowawa, na przekroju jaśniejsza, beżowa.

Konsystencja:

Konsystencja stała, lekko miękka w dotyku.

Smak:

Smak i zapach smażonego mięsa, wieprzowiny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wieś Łąg położona jest w gminie Czersk, w rejonie Borów Tucholskich w południowej części województwa pomorskiego. Na terenach tych przemysł nie jest zbyt rozwinięty, nie ma dużych zakładów przemysłowych, gleby nie są zanieczyszczone, a powietrze jest czyste. W regionie tym jest dużo małych gospodarstw, w których hoduje się po kilka sztuk trzody, wykorzystując do jej tuczenia ziemniaki, zboże, buraki oraz często koniczynę i inną zieleninę. Mięso z takich sztuk trzody jest dobrej jakości i o wyjątkowych walorach smakowych. Z tego też mięsa bardzo często przygotowywano karbonadę. Do przygotowania karbonady „mięso powinno być z młodej, najlepiej rocznej świnki z własnej hodowli, lekko przerośniętej tłuszczem” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Będźmierowice). „Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Tak przygotowane mięso osolić, obtoczyć w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce (…) kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano z obu stron” (A. Grzyb, „Kociewska książka kucharska”). Niekiedy też mięso obtaczano jedynie w mące i smażono na tłuszczu lekko podlewając wodą, aby kotlety zmiękły. Danie to najczęściej przygotowywano na świąteczny obiad przy okazji świniobicia, które odbywało się w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Ponadto serwowano je również na przyjęciach z okazji chrzcin i wesel. Obecnie karbonada spożywana jest znacznie częściej zarówno w tygodniu jak i na niedzielny obiad.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}