Karkówka wędzona z Ejszeryszek
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-03-05 w kategorii Produkty mięsne w woj. podlaskim.
Wygląd:
Długa wędlina z karkówki wieprzowej.
Kształt:
Owalny, w przekroju kulisty.
Rozmiar:
Średnica karkówki wynosi od 8 cm do 12 cm o wadze od 0,6 kg do 1 kg.
Barwa:
Zewnętrzna jasnobrązowa, w środku różowa z przerostami tkanki tłuszczowej.
Konsystencja:
Soczysta i sprężysta.
Smak:
Mięso o wyraźnie wyczuwalnych przyprawach z aromatem dymu z drzewa olchowego.
Tradycja:
Suwalszczyzna to mieszanka narodów, kultur i ich tradycji kulinarnych. Przenikające się kultury dostarczyły bogactwa potraw, smaków i aromatów. Na terenach tych od lat przestrzega się tradycyjnych receptur i metod produkcji, a szczególnie tradycyjnego procesu wędzenia. „Wędliny robiono na długo przed Drugą Wojną Światową. Każdy gospodarz hodował wieprze i przyrządzał mięso na własny użytek. Zakładów mięsnych w okolicy nie było” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Ejszeryszki). Jednym z produktów przygotowywanych we wsi Ejszeryszki jest karkówka wieprzowa, która swój smak zawdzięcza specjalnie przygotowywanej zalewie oraz wędzeniu. W skład zalewy wchodzą przeróżne przyprawy takie jak pieprz naturalny, czosnek, majeranek, lubczyk, liście laurowe, zioła prowansalskie, kolendra, ziele angielskie itp. Karkówka leżakuje w zalewie od 5 do 6 dni, a następnie wkładana jest do siatki wędzarniczej i obsuszana. Końcowym etapem produkcji jest wędzenie jej w ciepłym dymie z drewna olchowego przez około 6 godzin do temperatury 72˚C. Po wędzeniu karkówka zostaje schłodzona do temperatury poniżej 10˚C. „Gotowymi wyrobami dzielono się z rodziną i najbliższymi sąsiadami” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Ejszeryszki).
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 10:38 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 10:38 Sławomir Mucha