Kartoflanka po kujawsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-09-06 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Zupa zabielona śmietaną. Przygotowana na bazie warzyw takich jak: ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula oraz przypraw: ziela angielskiego i liści laurowych.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Jasna, kremowa, zabarwienie nadaje głównie śmietana.
Konsystencja:
Ciecz, płynna.
Smak:
Smak delikatny, dominuje zapach ziemniaków oraz liści laurowych.
Tradycja:
Kartoflanka po kujawsku to potrawa o długiej tradycji, której receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowywana jest do dziś i w wielu domach stanowi urozmaicenie codziennego posiłku. Przyrządzana zazwyczaj w piątki, jako zupa postna, bezmięsna. Czasem w niektórych rejonach Kujaw nazywano ją „rzadkie kartofle”. Jej bazę stanowią warzywa tj. ziemniaki, marchew, pietruszka i cebula, a także przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. „To wszystko z gospodarstwa, z ogródka. Każda gospodyni dawniej to musiała mieć ogródek z warzywami, a i teraz u nas jest. Kartofle też każdy miał swoje, a jak nie miał kto, to od sąsiada brał, na wymianę” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bądkowo). Zupa najsmaczniejsza jest na wiosnę, kiedy to dostępne są młode ziemniaki oraz inne młode warzywa. Ważnym elementem jest dodatek śmietany, aby ją zahartować. Kartoflanka kujawska jest łatwa w wykonaniu, niedroga i mało pracochłonna. Najczęściej spożywana jest bez dodatków, bądź z chlebem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 12:20 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 12:20 Sławomir Mucha