Kartoflanka po wschodnioprusku
17.07.2019
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-07-12 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim.
Wygląd
Zupa ziemniaczana z widocznymi kawałkami wędzonki i kiełbasy
Kształt
Postać płynna, przyjmuje kształt naczynia
Wielkość
Wg naczynia, w którym jest podana
Barwa
Barwa jasna
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Zawiesisty płyn
Smak i zapach
Smak i zapach ziemniaczano-cebulowo-śmietanowy z wyrazistym zapachem i smakiem wędzonki
Tradycja
Tradycyjna kuchnia wschodniopruskiego regionu Polski, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Kartofle, kartoflanka, plince, babka czy szare kluski kartoflane były podstawą pożywienia mieszkańców.
Mazurska kartoflanka wschodniopruska, to jedna z najpopularniejszych zup Warmii i Mazur. Można rozróżnić kartoflankę jasną i ciemną, w zależności od użytych dodatków. Podstawę zupy stanowią ziemniaki oraz włoszczyzna pochodzące z okolicznych upraw. Zupa sporządzana jest na wywarze przygotowywanym z wędzonego boczku oraz chudej kiełbasy, które pozyskiwane są z przydomowych wędzarni.
W celu przygotowania potrawy, pokrojoną w plasterki cebulę podsmaża się na smalcu. W tym czasie zalany wodą wędzony boczek, gotuje się przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaje się ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, podsmażoną cebulę, 5 ziarenek ziela angielskiego, mały liść laurowy oraz kiełbasę. Po ugotowaniu mięso należy wyjąć i pokroić w kostkę, a wywar przecedzić przez sito. Pokrojone mięso dodać do zupy i raz jeszcze zagotować. Kartoflanka doprawiana jest śmietaną, musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.
Niegdyś głównym dodatkiem do kartoflanki była jedynie cebula, a pokrojoną na kawałki wędzonkę dodawano do potrawy podając ją tylko na specjalne okazje. Dawniej Mazurzy dodawali do zupy posiekaną kapustę kwaszoną, sporządzając tzw. „kwaśną kartoflankę”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2019 10:19 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2019 10:19 Sławomir Mucha