Kaszubska zupa brzadowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-03 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Widać kawałki owoców
Kształt:
Zależnie od naczynia
Rozmiar:
Zależnie od potrzeb
Barwa:
Ciemna, zabielona śmietaną i mąką
Konsystencja:
Płynna
Smak:
Aromat suszonych owoców, słodki
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Jak podaje W. Błaszkowski (Tradycyjna ludowa kultura materialna Kaszub w: Pomorze Gdańskie – Kultura i sztuka, 1965), zasadniczymi potrawami postnymi na Kaszubach były zupy z „brzadu”, czyli suszonego owocu: gruszek, jabłek, śliwek i wiśni. Przyrządzano je z kluskami, z dodatkiem mleka lub śmietany. Owoce pochodziły z przydomowego sadu.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl