Kaszubski chleb żytni
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-08-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Chleb z obsypaną mąką górną skórką, bez pięknieć. Miękisz cechuje równomierność i drobna porowatość.
Kształt:
Prostokątny.
Rozmiar:
Długość 20 cm, szerokość 10 cm, wysokość 12 cm, waga około 0,8 kg.
Barwa:
Brązowa, ciemnoszara.
Konsystencja:
Skórka chleba miękka, miękisz lekko lepki, wilgotny i dość elastyczny.
Smak:
Lekko kwaśny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kaszubski chleb żytni to ważny element tożsamości i dziedzictwa kulturowego mieszkańców środkowych i południowych Kaszub. Wypiekany na terenach wiejskich od czasów powojennych stanowił główne i zasadnicze źródło pożywienia Kaszubskich rodzin. Sposób jego wypieku przekazywany był z pokolenia na pokolenie od drugiej połowy XX wieku. Wypiekany był w domach, w specjalnych piecach opalanych drewnem zazwyczaj raz w tygodniu, z uwagi na to, że przez długi czas utrzymywał świeżość. Oprócz długiego czasu utrzymywania świeżości o popularności kaszubskiego chleba żytniego przesądziła prostota jego wypiekania. Do jego wytworzenia potrzeba jedynie 5 składników tj. mąki żytniej, naturalnego kwasu, wody, soli i niewielkiej ilości drożdży. Wypiek w piecu chlebowym trwa około 1,5 godziny. W niektórych kaszubskich domach do dnia dzisiejszego przed rozkrojeniem bochenka gospodynie wykonują na nim znak krzyża dla zachowania szacunku i starej tradycji.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl