Kaszubski chleb żytni na ziemniakach
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-03 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Prostokątny foremkowy bochenek
Kształt:
Prostokątny foremkowy bochenek
Rozmiar:
Foremki o długości 25 cm i szerokości 12 cm, chleb o wadze około 1 kg
Barwa:
Jasnobrązowa skórka, miąższ jasnoszary
Konsystencja:
Konsystencja stała – sprężysta
Smak:
Przyjemny zapach chleba, smak lekko kwaśny
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Do wypieku chleba na terenie Kaszub używano głównie mąki żytniej, ponieważ gleba na Kaszubach jest mało urodzajna, przeważnie słaba i piaszczysta, a klimat ostry, z długimi zimami i późnymi wiosnami.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl