Kaszubski miód pitny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-04-02 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Klarowny płyn
Kształt:
Zależnie od potrzeb
Rozmiar:
Zależnie od potrzeb
Barwa:
Zbliżona do czerwonej
Konsystencja:
Płynna
Smak:
Słodki, zapach przyjemny
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu ok. 12%
Tradycja:
Wielowiekową tradycję pszczelarstwa na ziemiach Pomorza Gdańskiego potwierdzają źródła pisane oraz znaleziska archeologiczne. Olbrzymie kompleksy leśne i obfitość rosnących w nich miododajnych roślin sprawiły, że Pomorze z rozległymi puszczami Borów Tucholskich i Puszczą Darżlubską było, obok Małopolski i Mazowsza, jednym z największych regionów bartnych. Przez wieki pszczelarstwo stanowiło ważne zajęcie ludności mieszkającej na tych terenach. W każdym niemal gospodarstwie działała przydomowa pasieka. Wiele informacji na temat pszczelarstwa tych terenów dostarcza siedmiotomowy Słownik gwar kaszubskich (1969) Bernarda Sychty, znakomitego badacza Pomorza.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl