Kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Wygląd nieregularny, formowane podłużne kluski o postrzępionych brzegach
Kształt:
Kształt nieregularny, podłużny, kluskowy
Rozmiar:
Wielkość małych kopytek 3 x 1 cm
Barwa:
Szara
Konsystencja:
Zwarta, miękka, sprężysta
Smak:
Gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i przypraw
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kluski ziemniaczane łyżką kładzione to potrawa przyrządzana na bazie ziemniaków. Ziemniaki na Kaszubach uprawia się od czasów króla Jana III Sobieskiego, który to, według ustnych przekazów mieszkańców Kaszub, pierwsze krzaki i bulwy ziemniaków podarował swej ukochanej Marysieńce. Marysieńka obsadziła ziemniakami park wokół zamku w Rzucewie. Zachwycano się tymi roślinami, ponieważ ładnie kwitły. Potem dopiero odkryto wszystkie zalety oraz walory smakowe tego warzywa. W czasach zaborów i wojen ziemniaki niejednokrotnie ratowały ludzi od głodu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl