Kefir nadwiślański
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-06-19 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Biała, jednolita, lekko zawiesista substancja.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
Butelka plastikowa o pojemności 400 g.
Barwa:
Biała z odcieniem kremowym.
Konsystencja:
Płynna, jednolita, lekko zawiesista.
Smak:
Lekko kwaśny do kwaśnego, orzeźwiający.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych na świecie. Do Polski trafił w czasach zaboru rosyjskiego z górzystych terenów Kaukazu. Fenomen właściwości tego mlecznego napoju dostrzegli lekarze, aptekarze, a także przyrodnicy. Na terenach Lubelszczyzny produkowany jest od ponad 50 lat. Główny surowiec – mleko krowie, pochodzi z gospodarstw położnych w pasie nadwiślańskim Kazimierz Dolny – Sandomierz, czystych ekologicznie terenów Lubelszczyzny. Teren ten odznacza się dużymi walorami przyrodniczymi głównie ze względu na dolinę Wisły i jej naturalny charakter z rozległymi połaciami łąk z licznie występującymi ziołami, co ma wpływ na wysoką jakość kefiru produkowanego na tych terenach. Kefir pochodzący z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej charakteryzuje się kremową konsystencją i lekko kwaśnym smakiem. Posiada wyraźnie orzeźwiający, wytrawny smak, przez co gasi pragnienie. Jego receptura była opracowana przez pokolenia technologów pracujących w Mleczarni, a źródłem, z którego czerpali była wiedza i doświadczenie mieszkańców naszego kraju. Kefir nadwiślański spożywany szczególnie w porze letniej często gościł w kuchni mieszkańców Lubelszczyzny. Zazwyczaj był podawany z ziemniakami jako szybki pożywny obiad, do zabielania chłodników lub do sałaty zamiast śmietany. W zimie kefir kupowało się do picia, ze względu na jego właściwości zdrowotne, jako naturalna ochrona organizmu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl