Kiełbasa felinowska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-01-19 w kategorii Produkty mięsne w woj. łódzkim.
Wygląd:
Kiełbasa w tzw. „pęcie” w naturalnym jelicie wieprzowym, lekko pomarszczona, równo uwędzona.
Kształt:
Pęto kiełbasy wydłużone w kształcie litery „U”.
Rozmiar:
Kiełbasa o długości od 30 cm do 40 cm, średnicy około 3 cm.
Barwa:
Jednolita, równa, ciemnobrązowa, lekko błyszcząca barwa zewnętrzna. Na przekroju jaśniejsza, ciemnoróżowa z widocznymi kawałkami mięsa.
Konsystencja:
Stała, widoczne kawałki mięsa.
Smak:
Smak dobrze doprawionego mięsa, z zapachem czosnku i dymu drzewnego.
Tradycja:
Felinów to nieduża wieś położona w województwie łódzkim w gminie Osjaków. Jest wsią typowo rolniczą, gdzie od dawna rozwijało się rzemiosło rzeźniczo-wędliniarskie. W latach 50-tych ubiegłego stulecia została opracowana przez mieszkańców receptura produktu o nazwie kiełbasa felinowska. Specyficzne właściwości produktu wynikają z odpowiedniej jakości mięsa, a także z proporcji przypraw i wędzenia w naturalnym dymie z drzew liściastych takich jak: dąb, olcha. „Pamiętam, że w 1959 roku po raz pierwszy uczestniczyłem w uboju i przerobie mięsa w swoim gospodarstwie. Farsz kiełbasiany dziś wytwarzany w kiełbasie felinowskiej jest taki sam jak wtedy – mięso i przyprawy” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Felinów). Kiełbasa felinowska zajmowała w pożywieniu miejscowej ludności w przeszłości i dzisiaj w ciągu całego roku ważne miejsce, zwłaszcza podczas różnych świąt, w obrzędowości rodzinnej. Dziś produkt prezentowany jest na licznych targach, jarmarkach, kiermaszach i festiwalach. „Jej wiarygodna i stabilna jakość sprawia, że cieszy się dużym zaufaniem wśród mieszkańców naszej miejscowości i nie tylko. Wyjątkowość tego wyrobu jest potwierdzona przez wielu kupujących tę kiełbasę. Kiełbasa felinowska jest produktem bardzo mocno, szczególnie wpisanym w tradycję i historię naszego terenu” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Felinów).
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 09:42 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 09:42 Sławomir Mucha