Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-12 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Wygląd zewnętrzny: niewielkie pętka kiełbasy. Jelita naturalne napełnione farszem mięsnym.
Kształt:
Kształt zewnętrzny: okrągłe, cienkie pętka
Rozmiar:
Wielkość pętka: długość – ok. 25 cm, średnica – 2-2,5 cm, masa – 0,20 dag)
Barwa:
Barwa zewnętrzna jest ciemna (od czerwonego do brązowego), charakterystyczna dla wyrobów wędzonych i suszonych, powierzchnia lekko pomarszczona
Konsystencja:
Konsystencja: stała, twarda, sprężysta
Smak:
Smak swoisty dla chudej kiełbasy wieprzowej, słono-pieprzny z wyczuwalną nutką jałowca o wyraźnym zapachu wędzonego mięsa i jałowca
Dodatkowe Informacje:
Na 1 kg wytworzonej kiełbasy potrzeba zużyć 1,70 świeżego mięsa wieprzowego
Tradycja:
Od wielu stuleci kiełbasa wykonywana z wieprzowiny, była ozdobą wielkanocnego stołu we wszystkich polskich domach. W przeszłości spożywana była tylko w czasie ważniejszych świąt kościelnych i uroczystości rodzinnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl