W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa porębska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-09-21 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim

kiełbasa porębska

Wygląd:

Jelito wieprzowe odkręcane w odcinkach 30-35 cm, lekko pomarszczone, z widocznymi kawałkami mięsa i tłuszczu pod skórą.

Kształt:

Prosty, walcowaty.

Rozmiar:

Pojedynczy wianek kiełbasy o długości około 40-50 cm, wadze około 25 dkg i średnicy na przekroju 25-32 mm.

Barwa:

Charakterystyczna żółto-złocista, w przekroju od różowej do czerwonej. Barwa tłuszczu biała z odcieniem różowym.

Konsystencja:

Dość ścisła, ale krucha i łatwo łamliwa. Przy łamaniu kiełbasy słychać charakterystyczny trzask.

Smak:

Smak charakterystyczny dla mięsa wędzonego. Zapach czosnku, pieprzu z delikatną nutą ziela angielskiego.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Poręba koło Zawiercia to dawniej wieś, a obecnie miasto o tradycjach kuźniczych. Okoliczne bujne lasy, złoża węgla brunatnego i rud żelaza sprzyjały rozwojowi przemysłu. Mieszkańcy Poręby w okresie PRL-u reprezentowali grupę tzw. chłoporobotników, większość z nich oprócz pracy w fabryce zajmowała się uprawą roli. Niemal w każdej zagrodzie chowano trzodę chlewną. „Na targu kupowaliśmy małe wieprzki, chowało się aż urosły (…)” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Poręby). Najczęściej przy świniobiciu uczestniczyli domownicy i rzeźnik, a z pozyskanego mięsa masarze wyrabiali różne wyroby.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:19 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:19 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}