Kiełbasa radoszycka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-07 w kategorii Produkty mięsne w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Długie, spiralnie ułożone pęta o lekko pomarszczonej powierzchni. W przekroju widoczne drobne kawałki mięsa oraz niewielkie cząstki słoniny.
Kształt:
Kiełbasa w osłonkach naturalnych jelita cienkiego. Kształtem przypomina wianek uformowany zgodnie z naturalnym skrętem osłonek. W przekroju kształt okrągły lub owalny.
Rozmiar:
Wielkość wianka kiełbasy wędzonej jest uzależniona od długości jelit. Średnica wynosi około 2,5-3 cm.
Barwa:
Kiełbasa ma barwę ciemnobrązową, równomierną na całej powierzchni, charakterystyczną dla produktu wędzonego. W przekroju kawałki mięsa o barwie od ciemnoróżowej do brązowej z widocznymi białymi kawałkami tłuszczu.
Konsystencja:
Kiełbasa jest mięsista, zwięzła, równomiernie pomarszczona, a zarazem gładka w dotyku. Osłonka ściśle przylega do farszu.
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla kiełbas wędzonych. Wyraźnie wyczuwalny smak przypraw i aromat czosnku.
Tradycja:
Tradycje rzeźnicze i handlowe Radoszyc sięgają czasów średniowiecza. Okoliczni chłopi trzymali bydło, owce i trzodę chlewną z przeznaczeniem na wyrób wędlin dla swojego gospodarstwa, jak również dla pracujących w okolicznych kuźniach robotników. Część mięsa sprzedawano na targach lub do dworu. Tradycje rzeźnickie i kupieckie zakorzeniły się głęboko i przetrwały do dnia dzisiejszego. W latach 70-tych w gminie działało około 43 małych przetwórni. Wówczas wolno było 2 razy w roku dokonać uboju domowego, z przeznaczeniem mięsa na własne potrzeby. Osoby posiadające pozwolenie na sprzedaż mięsa mogły dostać pozwolenie na ubój gospodarczy w celu sprzedaży. Kiełbasa przygotowywana była na różne uroczystości rodzinne takie jak wesela, chrzciny: „Na wesele musiał być obowiązkowo zrobiony własny wyrób. Babcia opowiadała, że jak wesele było, w drzwiach stał starosta ze starościną. Trzymali chleb, kiełbasę i gorzałkę. Gość wypijał kielicha, zagryzał i szedł w tany” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Radoszyc). Kiełbasa radoszycka przygotowywana jest z mięsa wieprzowego z dodatkiem przypraw takich jak pieprz oraz czosnek. Dobrze wymieszane mięso napełniane jest w naturalne jelita, a następnie poddawane wędzeniu w ciepłym dymie przez około 2 godziny. Wędzenie pozwala na uzyskanie charakterystycznej barwy powierzchni produktu oraz sprawia, że zakonserwowana w ten sposób przez długi czas zachowuje swoje właściwości. Specyficzny smak i aromat radoszyckiej kiełbasy spowodował, że stała się znana w całym powiecie, województwie, a nawet w innych rejonach kraju.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 08:36 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 08:36 Sławomir Mucha