Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-01-11 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Kiełbasa w wiankach, osłonka naturalna przylegająca do masy mięsnej.
Kształt:
Małe pęta spiralnie okręcane na kiju. Owal o średnicy 28-32 mm.
Rozmiar:
Średnia długość wianka 30 cm. Waga w zależności od długości jelit od 1 kg do 4 kg.
Barwa:
Zewnętrzna jasnobrązowa, na przekroju jasnoróżowa z widocznymi małymi kawałkami tłuszczu.
Konsystencja:
Jednolita, średnio twarda. Powierzchnia czysta w dotyku gładka i sucha.
Smak:
Smak kiełbasy z wyraźnym aromatem czosnku. Zapach dymu bukowego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
„(…) Monotonię codziennego jadłospisu chłopskiego przerywało jadło przygotowywane na święta i uroczystości rodzinne (…). Na święta wielkanocne zwykle zabijano świniaka i przygotowywano różnorodne potrawy. W pierwszy dzień świąt w kościele świecono potrawy. Do dużego kosza wkładano: chleb, bułki, jajka, kiełbasę, żeberka, ser, masło, chrzan i sól (…)” (red. Janina Hunek, Tajemnice tradycyjnych kuchni: Rumunia, Szwajcaria, Węgry, Polska, Lublin: Muzeum Lubelskie, 2000). Kiełbasa Wiejska z Dobrosławowa przygotowywana jest od lat według sprawdzonej receptury podczas ważnych wydarzeń rodzinnych lub w okresach przedświątecznych. W swoim składzie zawiera najwyższej jakości mięso wieprzowe i wołowe, a także naturalne przyprawy takie jak sól, pieprz oraz czosnek. „Odnośnie składników trzeba zachować odpowiednie proporcje. Niemniej ważne jest wędzenie. Ogień nie może być zbyt mocny” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Dobrosławowa). Kiełbasa wędzona jest dymem bukowym, dzięki czemu uzyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Może być spożywana na zimno bądź na ciepło.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl