Kiełbasa z wątrobą z Kornicy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-05-14 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Niewielkie pętka kiełbasy.
Kształt:
Okrągłe cienkie pętka, na przekroju owalne krążki.
Rozmiar:
Pętka o długości około 30 cm i masie od 25 dag do 30 dag.
Barwa:
Brązowa na zewnątrz, na przekroju widoczne brązowawe odcienie wątroby.
Konsystencja:
Stała i twarda.
Smak:
Smak charakterystyczny dla chudej kiełbasy wieprzowej, lekko słony i pikantny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Ziemia Kornicka leży na pograniczu wielu kultur, gdzie ścierały się wpływy polskie, litewskie i rosyjskie. Bogactwo różnorodności potraw i produktów zostało opisane w wielu publikacjach związanych z kuchnią Ziemi Kornickiej. Bardzo popularnym produktem przygotowywanym na ww. terenie jest kiełbasa z wątrobą z Kornicy. Kiełbasa przyrządzana jest z mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) z dodatkiem gotowanej wątroby wieprzowej. „Moja mama dawała do tej kiełbaski jeszcze trochę głowizny i tłustego mięsa. Ja natomiast wolałam gdy była mniej tłusta i miała więcej wątroby” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Kornicy). Sam proces przygotowania kiełbasy jest bardzo pracochłonny, gdyż wszystkie prace wykonywane są ręcznie. Mięso wieprzowe należy pokroić w kostkę, dodać do niego sól, pieprz, czosnek i dobrze wymiesić, żeby uzyskało odpowiednią lepkość. Następnie należy dodać ugotowaną, pokrojoną w kostkę wątrobę wieprzową, która nadaje kiełbasie charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Powstałą masą napełnia się jelita wieprzowe i piecze. Dawniej kiełbasę z wątrobą z Kornicy przygotowywano na święta, odpusty lub inne uroczystości rodzinne, dzisiaj jako tradycyjny przysmak regionu prezentowana jest na festynach, dożynkach, pokazach i konkursach kulinarnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl