Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-12-21 w kategorii Produkty mięsne w woj. lubuskim.
Wygląd:
Kiełbasa z mięsa wieprzowego tj. szynka, karkówka, warkocz schabowy, boczek, słonina wraz z przyprawami.
Kształt:
Podłużna, w przekroju okrągła.
Rozmiar:
Pęta o długości około 35 cm i średnicy od 25 mm do 30 mm.
Barwa:
Szaro-brązowa z widocznymi kawałkami słoniny.
Konsystencja:
Krucha, miękka i sprężysta.
Smak:
Kiełbasa o wyraźnym mięsnym smaku z mocno wyczuwalnym czosnkiem, majerankiem i pieprzem.
Tradycja:
W roku 1945 doszło do przesiedlenia Kresowiaków z Huty Oleskiej do Bukowicy w gminie Niegosławice oraz Żukowa w gminie Nowe Miasteczko w województwie lubuskim. Wsie te dzieliły się na małe gospodarstwa rolne, w których mieszkańcy hodowali trzodę chlewną. Podobnie jak wcześniej przed przesiedleniem zajmowali się wytwarzaniem z pozyskanego mięsa wędlin zgodnie ze wschodnią tradycją, kulturą i według starych receptur. Dużą popularnością cieszy się do dziś kiełbasa zabużańska rzemieślnicza, która przygotowywana jest według niezmiennej receptury. Surowcem do jej produkcji jest mięso wieprzowe, głównie ścianki z szynki, karkówki, warkocz schabowy, boczek, słonina oraz przyprawy takie jak: czosnek, majeranek, sól. Do wyrobu kiełbasy wykorzystywany jest wywar z gotowania salcesonu. Wywar ten odparowuje w procesie wędzenia, pozostawiając w produkcie swój esencjonalny aromat. Proces wędzenia kiełbasy odbywa się w wędzarniach opalanych ciepłym dymem z drzewa olchowego, wiśniowego i śliwkowego przez około półtorej godziny. Oryginalna receptura oraz ręczny sposób przygotowania kiełbasy zabużańskiej rzemieślniczej nadaje jej niepowtarzalnego smaku, aromatu i trwałości.
- Ostatnia modyfikacja:
- 26.09.2018 10:03 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 26.09.2018 10:03 Sławomir Mucha