W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-12-21 w kategorii Produkty mięsne w woj. lubuskim.

kiełbasa zabużańska rzemieślnicza

Wygląd:

Kiełbasa z mięsa wieprzowego tj. szynka, karkówka, warkocz schabowy, boczek, słonina wraz z przyprawami.

Kształt:

Podłużna, w przekroju okrągła.

Rozmiar:

Pęta o długości około 35 cm i średnicy od 25 mm do 30 mm.

Barwa:

Szaro-brązowa z widocznymi kawałkami słoniny.

Konsystencja:

Krucha, miękka i sprężysta.

Smak:

Kiełbasa o wyraźnym mięsnym smaku z mocno wyczuwalnym czosnkiem, majerankiem i pieprzem.

Tradycja:

W roku 1945 doszło do przesiedlenia Kresowiaków z Huty Oleskiej do Bukowicy w gminie Niegosławice oraz Żukowa w gminie Nowe Miasteczko w województwie lubuskim. Wsie te dzieliły się na małe gospodarstwa rolne, w których mieszkańcy hodowali trzodę chlewną. Podobnie jak wcześniej przed przesiedleniem zajmowali się wytwarzaniem z pozyskanego mięsa wędlin zgodnie ze wschodnią tradycją, kulturą i według starych receptur. Dużą popularnością cieszy się do dziś kiełbasa zabużańska rzemieślnicza, która przygotowywana jest według niezmiennej receptury. Surowcem do jej produkcji jest mięso wieprzowe, głównie ścianki z szynki, karkówki, warkocz schabowy, boczek, słonina oraz przyprawy takie jak: czosnek, majeranek, sól. Do wyrobu kiełbasy wykorzystywany jest wywar z gotowania salcesonu. Wywar ten odparowuje w procesie wędzenia, pozostawiając w produkcie swój esencjonalny aromat. Proces wędzenia kiełbasy odbywa się w wędzarniach opalanych ciepłym dymem z drzewa olchowego, wiśniowego i śliwkowego przez około półtorej godziny. Oryginalna receptura oraz ręczny sposób przygotowania kiełbasy zabużańskiej rzemieślniczej nadaje jej niepowtarzalnego smaku, aromatu i trwałości.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
26.09.2018 10:03 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
26.09.2018 10:03 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}