W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kiełbasa żarska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-12-05 w kategorii Produkty mięsne w woj. lubuskim.

kiełbasa żarska

Wygląd:

Wędlina grubo rozdrobniona, uformowana w wianek, lekko pomarszczona, w przekroju wyraźnie widoczne kawałki chudego mięsa.

Kształt:

Wianka lub batonu.

Rozmiar:

Wianek o średnicy ok. 25 cm, baton – ok. 25-30 cm.

Barwa:

Czerwono-brązowa, w przekroju widać wyraźnie jasnoróżowe kawałki mięsa.

Konsystencja:

Dość ścisła, zwięzła.

Smak:

Charakterystyczny dla kiełbas wieprzowych z wyraźnym zapachem świeżych przypraw i wędzenia.

Tradycja:

Powiat żarsko-żagański, zamieszkały m.in. przez ludność pochodzącą z Kresów Wschodnich, zachował na swoich terenach tradycję hodowli trzody chlewnej oraz bydła dzięki przeniesieniu na owe tereny rodzinnych receptur, przepisów i wspomnień. Mieszkańcy wykorzystując produkty pochodzące ze świniobicia, wytwarzali różnego rodzaju wyroby mięsne, takie jak wyroby podrobowe czy wędliny. Tradycja wyrobu wędlin w powiecie żarsko-żagańskim sięga lat 30-tych, a receptura kiełbasy żarskiej pochodzi z 1946 roku. Dawniej kiełbasa żarska przygotowywana była przy okazji świąt oraz specjalnych okazji, ze względu na wysoką cenę i trudności w pozyskaniu mięsa najlepszej jakości. W latach 70-80-tych kiełbasa żarska sprzedawana była przez okolicznych gospodarzy na targowisku w Żarach. Cenne uwagi konsumentów pozwoliły na poprawienie walorów smakowych oraz powstanie ulepszonego wyrobu dla mieszkańców tego regionu. Kiełbasa żarska była i jest wyrobem, który zawsze cieszył się dużym zainteresowaniem ze względu na swój smak oraz trwałość. Cechą wyróżniającą kiełbasę żarską jest skrupulatne przygotowanie jej z wyselekcjonowanego, chudego mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa wołowego oraz odpowiedni dobór przypraw. Kiełbasa ta wyrabiana jest ręcznie z pokrojonego w kostkę i zapeklowanego mięsa. Bardzo ważny jest też kilkudniowy proces wędzenia, do którego używane są odpowiednie rodzaje drewna owocowego i leśnego, aby uzyskany dym nadał odpowiedniego aromatu, koloru oraz wydobył pełnię smaku gotowego wyrobu. Kiełbasa żarska przygotowywana jest do dnia dzisiejszego w warunkach domowych, tradycyjnych zgodnie z recepturą na wszelkiego rodzaju święta kościelne, z okazji dożynek, jarmarków, festynów oraz wszelkiego rodzaju spotkań rodzinnych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
26.09.2018 10:04 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
26.09.2018 10:04 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}