Kisielica skierbieszowska z kluseczkami z mąki orkiszowej
14.08.2023
W dniu 10 sierpnia 2023 r. na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii: gotowe dania i potrawy: „Kisielica skierbieszowska z kluseczkami z mąki orkiszowej”.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Kremowa zupa posypana żółto-pomarańczowym szafranem z widocznymi kawałkami jabłek podawana z kluseczkami z mąki orkiszowej
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje
Wielkość
W zależności od naczynia, w którym się znajduje
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Barwa zupy kremowa, szafran pomarańczowy
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Konsystencja półpłynna z kawałkami jabłek oraz z kluseczkami
Smak i zapach
Smak lekko słodki, przełamany smakiem cynamonu i szafranu
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Od niepamiętnych czasów babcie robiły zupę z jabłek zwaną na ziemiach skierbieszowskich „kisielicą”. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie i zapisywany na kartkach zeszytów z przepisami. Zupa z jabłek występowała również pod nazwą „polewka”.
Kisielica skierbieszowska z kluseczkami z mąki orkiszowej to jedna z wielu wersji zup owocowych popularnych niegdyś w Polsce. Zupę przyrządza się gotując do miękkości jabłka wraz z cynamonem, goździkami oraz anyżem, aby następnie zaprawić je mąką wraz ze słodką śmietanką i sokiem jabłkowym oraz doprawić cukrem i solą. Kisielicę skierbieszowską podaje się z kluseczkami, które robi się własnoręcznie z mąki orkiszowej, jajka oraz soku jabłkowego. Na koniec całość doprawia się szafranem.