Klinek dąbrowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-02-25 w kategorii Produkty mleczne w woj. podlaskim.
Wygląd:
Zwarta, trójkątna masa serowa z widocznymi odciskami płótna.
Kształt:
Trójkątny tzw. klinkowy.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Biała, kremowa.
Konsystencja:
Zwarta, jednolita, bez grudek, gładka.
Smak:
Łagodny, lekko kwaskowy.
Tradycja:
Wytwarzanie serów w gospodarstwach rolnych ma na Podlasiu wielowiekową tradycję. Serowarstwem zajmowali się ponoć już pierwsi mieszkańcy tych ziem – Jaćwingowie. Na terenach Doliny Biebrzy serowarstwo było i jest naturalną konsekwencją hodowli bydła na soczystych, nadbiebrzańskich łąkach i pastwiskach. Sery twarogowe wytwarzano w gospodarstwach i w lokalnych mleczarniach. Pierwszy zakład mleczarski założony został w Dąbrowie (wówczas Dąbrowie Grodzieńskiej) tuż po I wojnie światowej. „Dawniej w każdym gospodarstwie hodowano krowy a mleko wykorzystywano na własne potrzeby. Przeważnie były to dwie sztuki, aby przez cały rok było mleko. Wszystkie gospodynie robiły sery. Mleko zostawiano aby skwaśniało, zbierano śmietanę, ze której robiono masło a kwaśne mleko odtapiano czyli podgrzewano, zlewano do sernika, a kiedy ściekło ugniatano, formowano ser i wkładano w naciskacze. Gotowe sery spożywano świeże albo solono je i suszono.” (wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Dąbrowa Białostocka). W okolicach Dąbrowy Białostockiej tradycje wyrobu serów twarogowych, popularnie znanych klinkami, przetrwały do dziś. Klinek dąbrowski promowany jest na lokalnych oraz krajowych festynach. W konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2012 r. zdobył I miejsce w kategorii produkty mleczne, a w 2013 r. uzyskał prestiżową nagrodę „Perła”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 10:13 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 10:13 Sławomir Mucha