Klopsy rybne w zalewie octowej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Nieregularne kulki, na przekroju okrągłe.
Kształt:
Okrągły.
Rozmiar:
Średnica 3-4 cm.
Barwa:
Zewnętrzna złocisto-brunatna.
Konsystencja:
Stała.
Smak:
Charakterystyczny dla ryby.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Swornegacie położone są na terenie Zaborskiego Parku Krajobrazowego, nad rzeką Brdą i Jeziorem Karsińskim, sąsiadują z Parkiem Narodowym Bory Tucholskie. Jest to region zasobny w duże obszary leśne, liczne jeziora i rzeki. Warunki do uprawiania rolnictwa są trudne, toteż dla znacznej części ludności połów ryb stał się podstawowym źródłem dochodu, a ryby istotnym i częstym składnikiem pożywienia. Ryby pochodziły z własnych połowów, czasem bywały też przedmiotem wymiany z sąsiadami. Z pozyskiwaniem mniejszych sztuk ryb wiąże się interesujący zwyczaj o znaczeniu społecznym zwany „kulaniem ryb”. Był to rodzaj swoistej daniny dla najbiedniejszej ludności. Jedną z odmian popularnej na Kaszubach potrawy są klopsy rybne (z ryb słodkowodnych) w zalewie octowej. Potwierdzenie tradycji ich wykonywania znajduje się w relacjach współczesnych mieszkańców regionu, a przepis przekazywano w rodzinach, w których ryby były częstym składnikiem pożywienia. Klopsy przyrządzano z różnego gatunku niewielkich ryb (płoci, okoni, krąpi itd.). Większe ryby filetowano, mniejsze mielono lub siekano z ościami. Dla zaostrzenia smaku dodawano kawałek wędzonego boczku (lub słoniny). Masę mieszano z tartą bułką, jajami oraz przyprawami i formowano klopsiki. Smażono je na oleju i zalewano gorącą zalewą octową z przyprawami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl