Kluski gryczane
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-04-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Kluski przygotowane z mąki gryczanej ze zmielonej gryki.
Kształt:
Owalny, lekko spłaszczony walec.
Rozmiar:
Kluski cięte lub rwane o długości 2 cm.
Barwa:
Szara z delikatnym odcieniem brunatnego, w przekroju widoczne małe drobinki (zmielone łuski gryczane).
Konsystencja:
Elastyczna, kluski lekko szorstkie.
Smak:
Lekko gorzkawy, palonej gryki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kierzkówka to mała wieś w powiecie lubartowskim, położona na Wysoczyźnie Lubartowskiej, w północnej części województwa lubelskiego. Na tych terenach ze względu na niską jakość gleb, od lat najlepiej w uprawie sprawdza się gryka, którą w zależności od regionu i naleciałości gwarowych nazywa się: reczka, hreczka, tatarka. Mieszkańcy wsi przygotowywali z gryki najczęściej kluski gryczane, które dawniej często gościły na stołach, jako smaczny i pożywny posiłek. Gryka na mąkę przerabiana jest w pobliskich młynach, kaszarniach, bądź w domowych urządzeniach. Ze świeżo zmielonej gryki, z dodatkiem świeżych wiejskich jaj, wody i szczypty soli, pieprzu i ziół wyrabiane są ręcznie kluski. Następnie wrzucane są do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowane przez około 3 minuty. Na koniec kluski są wyjmowane i polewane okrasą z boczku, słoniny bądź posypywane serem czy polewane sosem. Kluski gryczane: „W domu rodzinnym początkowo przygotowywano 2-3 razy w tygodniu, z upływem czasu trochę rzadziej 1 raz w tygodniu. Pamiętam, że na początku gotowano mniejsze ilości dla samych domowników. O wiele więcej przygotowywano w porze prac polowych (żniwa, wykopki, sianokosy), a zwłaszcza w tych gospodarstwach, gdzie wynajmowano do pomocy w pracy na polu” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Kierzkówka). Kluski gryczane bardzo często spożywane są podczas spotkań rodzinnych, lokalnych, a także dożynek i festynów.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl