Kluski z tarcinami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-09-23 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Pofałdowane, lekko lśniące kluski. Na przekroju widoczne warstwy ciasta i farszu.
Kształt:
Romby, w przekroju spłaszczone prostokąty z farszem w środku.
Rozmiar:
Boki rombów około 4 cm o wysokości 1,5-2 cm.
Barwa:
Zewnętrzna barwa jasnokremowa. Na przekroju widoczne jasnokremowe ciasto i jasnoszary farsz.
Konsystencja:
Ciasto miękkie i sprężyste. Farsz miękki.
Smak:
Wyczuwalny smak ciasta makaronowego i tartych ziemniaków z okrasą z cebulki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Goleniowy to wieś w gminie Szczekociny, leżącej na pograniczu dwóch województw: śląskiego i świętokrzyskiego. Do roku 1975 należały do województwa kieleckiego. Wieś położona jest na granicy Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej i Niecki Nidziańskiej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:25 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:25 Sławomir Mucha