Kociewska bania / Dynia po Królewsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-04-24 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Prostokątne paski żółtej dyni ułożone w zalewie miodowo-octowej
Kształt:
Prostokątny
Rozmiar:
Prostokąty o wymiarach 2 x 10 cm
Barwa:
Miodowa
Konsystencja:
Miękka, lepka
Smak:
Smak słodki z wyczuwalnym aromatem octowo-miodowym
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Kociewie znajduje się w północno-wschodniej części województwa pomorskiego. Tradycyjna kuchnia kociewska bazuje na surowcach łatwo dostępnych, takich jak ziemniaki, kasze, zboża i owoce runa leśnego. Dynia, nazywana po Kociewsku „banią” to warzywo bardzo często spotykane w kociewskich przydomowych ogródkach. Jest to roślina jednoroczna. Owoce są bardzo duże, a nasiona są jadalne i zawierają 30-50% tłuszczu. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. „Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio, jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przede wszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem. Jest jeden szlachetny gatunek dyni zwanej szparagową o specjalnie przyjemnym smaku, jakkolwiek i pospolita może być równie dobrze użytą na jarzynę. Przekroiwszy dynię na wpół, wygarnąć ze środka łyżką pestki i wodę, okroić kawałek z wierzchniej grubej skóry, sparzyć wrzącą wodą i poszatkowaną lub pokrajaną w kostka przyrządzić jednym z podanych poniżej sposobów” (Ślężańska M., Co dziś na obiad, 1935 r.). Na Kociewiu dynię wykorzystuje się w różnych postaciach do zup, zakąsek, jako przystawkę bądź w formie kompotu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl