Kołduny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-07-31 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Kluski z ciasta ziemniaczanego, w przekroju widoczny farsz z białego sera, ziemniaków i cebuli.
Kształt:
Owalny.
Rozmiar:
Długość jednego kołduna wynosi od 6 cm do 8 cm, grubość od 12 cm do 14 cm.
Barwa:
Zależy od odmiany użytych ziemniaków, szara z widocznym na przekroju białym farszem.
Konsystencja:
Delikatne i miękkie.
Smak:
Ziemniaczano-serowy.
Tradycja:
Na terenie gminy Kuryłówka w województwie podkarpackim dominowała kuchnia kresowa. Gospodynie najczęściej przygotowywały przeróżne potrawy na bazie ziemniaków, a najpopularniejszymi z nich były kołduny. „Są to okrągłe, lekko owalne kluski podobne na wielkość do jaja kurzego, zawsze nadziewane jakimś farszem. Ciasto przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i roztartych ziemniaków oraz tartych ziemniaków surowych – mniej więcej po równo każdych z nich. (…) Farsz do środka mógł być różny, a więc ziemniaki gotowane, ser, przesmażona na tłuszczu cebulka” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Kuryłówka). Po przygotowaniu ciasta, farszu i uformowaniu klusek, należało przygotować krochmal i wlać na gotującą wodę. Następnie do wrzącej wody wrzucano surowe kołduny i gotowano. Na koniec zwykle okraszano skwarkami z cebulką. Kołduny przygotowywano na co dzień i zazwyczaj kiedy było dużo pracy w polu jak okres żniw czy wykopów, gdyż zawierały dużo węglowodanów, które dostarczały energii. „Wtedy gospodyni gotowała jedzenie wcześnie rano i wstawiała do bradury, czyli duchówki, żeby było ciepłe. W pole wożono jedzenie w dużym garnku, do tego musiały być talerze, łyżki, garnuszki, kawa, herbata” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Kuryłówka).
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 10:42 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 10:42 Sławomir Mucha