Konfitura agrestowa z Osse
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-12-21 w kategorii Produkty Warzywa i owoce w woj. łódzkim.
Wygląd:
Gęsta niejednolita masa z żurawiny.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje, np. słoiki.
Rozmiar:
Zależna od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Od ciemnoczerwonej do brązowej.
Konsystencja:
Gęsta niejednolita masa o konsystencji półpłynnej, z widocznymi owocami żurawiny.
Smak:
Smak kwaśno-słodki z cierpkim posmakiem, wyczuwalnym smakiem dodanych przypraw tj.: wanilii, goździków, anyżu i wina.
Tradycja:
Osse to wieś położona niedaleko Łodzi, która dawniej była wsią folwarczną o typowo rolniczym charakterze ukierunkowanym na grunty ogrodowe. W jej okolicach istniały i istnieją do dziś tereny podmokłe, na których rosła żurawina, obecnie spotykana coraz rzadziej. Owoce żurawiny dojrzewają jesienią i zawierają bardzo dużo witamin oraz soli mineralnych. Dzięki obfitości terenów w owoce żurawiny gospodynie przygotowywały przeróżne przetwory, w tym konfiturę z żurawiny. Sposób jej przygotowania nie zmienił się i jest kontynuowany przez obecne pokolenie. Po zebraniu żurawiny owoce są myte, przesypywane do słoika, zasypywane cukrem i zalewane czerwonym winem z winogron. Tak przygotowany słoik odstawiany jest na kilka dni. Po tym okresie wszystko ze słoika przekładane jest do garnka i gotowane na małym ogniu z dodatkiem goździków i nasion anyżu. Następnego dnia powstała gęsta masa powtórnie jest podgrzewana, a pod koniec gotowania dodawana jest wanilia. Tak przygotowana gorąca konfitura przekładana jest do słoików i pasteryzowana. Słoiki z konfiturą przechowywane są w suchym i chłodnym miejscu. Konfitura z żurawiny dzięki charakterystycznemu, lekko cierpkiemu smakowi stanowi znakomity dodatek do wszelkich mięs oraz serów.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 11:50 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 11:50 Sławomir Mucha