Konfitura borówkowa z Borów Tucholskich
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-03-20 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Gęsta masa z widocznymi kawałkami całych owoców borówki czerwonej.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od potrzeb.
Barwa:
Od ciemnoczerwonego do bordowego, szklisty.
Konsystencja:
Gęsta, lepka masa, miękka w dotyku.
Smak:
Smak słodki, lekko gorzkawo-kwaskowaty, zapach owoców borówki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Bory Tucholskie to jeden z największych kompleksów leśnych w Polsce. W jego północno-wschodniej części został utworzony Park Narodowy Bory Tucholskie, dzięki czemu obszar ten słynie z nieskażonej i bujnej flory oraz fauny. Region ten znany jest z obfitości owoców leśnych, które od wieków stanowiły dodatek do potraw przyrządzanych przez ludzi zamieszkujących te tereny. Borówka brusznica występuje w runie suchych i świeżych borów sosnowych, na piaszczystych, żwirowatych, zasobnych w próchnicę kwaśnych glebach, a także na torfowiskach wysokich. Takie właśnie warunki spełniają Bory Tucholskie, które są dla niej idealnym miejscem rozwoju. Owocem borówki jest początkowo nieduża jagoda o kwaskowato-gorzkim smaku, która wraz z dojrzewaniem uzyskuje czerwoną i błyszczącą skórkę. Jednym z głównych zajęć Borowiaków było właśnie zbieranie owoców leśnych, z których przygotowywano różne przetwory na zimę lub też sprzedawano je na targach: „z jagód leśnych zbiera się czarne jagody i borówki /boróvkji/, ale raczej na sprzedaż” („Zarys Etnografii Kaszubskiej – Kaszubi. Kultura ludowa i język”).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl