Konfitura różana z Końskowoli
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-06-24 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Utarta masa z płatków róż, cukru oraz soku z cytryny.
Kształt:
W zależności od opakowania.
Rozmiar:
W zależności od opakowania.
Barwa:
Intensywna, ciemnobordowa, amarantowa.
Konsystencja:
Gęsta masa.
Smak:
Intensywny różany.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Historia wytwarzania konfitury z płatków róży związana jest z Końskowolą, której to mieszkańcy od wielu pokoleń uprawiają róże zarówno dekoracyjne, jak i smakowe. Najczęściej na tych terenach uprawiana jest róża pomarszczona (Rosa rugosa) o kwiatach różowych i mocno pachnących. Ponadto jedna z opowieści głosi, że na obrazie Świętej Anny z Najświętszą Maryją Panną i Dzieciątkiem Jezus, który znajduje się w kościele św. Anny w Końskowoli, trzymany przez Maryję kwiat to właśnie róża stulistna Rosa centifolia L, uprawiana na plantacjach w gminie Końskowola. Niektórzy mieszkańcy uważają, że w taki symboliczny sposób zainicjowana została hodowla róż w tym regionie, a Matka Boża otacza tutejszych producentów szczególną opieką.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl