W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konfitura wiśniowa z Kałęczewa

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-07-10 w kategorii Produkty Warzywa i owoce w woj. łódzkim.

Konfitura wisniowa z Kałęczewa

Wygląd:

Gęsta niejednolita masa wiśniowa.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Wiśniowa z odcieniem czerwonym lub brunatnym.

Konsystencja:

Gęsta, niejednolita masa, z widocznymi kawałkami owoców.

Smak:

Słodko-kwaśny, charakterystyczny dla smażonych wiśni z cukrem.

Tradycja:

Kałęczew leży w bliskim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, w dolinie rzeki Mrogi. Sąsiedztwo to stwarza specyficzny mikroklimat, dzięki czemu uprawiane tu owoce są soczyste i aromatyczne, a uzyskiwane z nich przetwory charakteryzują się wysoką jakością. Konfitura wiśniowa wytwarzana z wiśni łutówek z tego rejonu, zebranych z własnych sadów posiada tradycyjną recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Owoce wiśni łutówki zaraz po zerwaniu drylowano i od razu przystępowano do smażenia konfitur, poprzez wrzucenie ich do wrzącego syropu przygotowanego z wody i cukru. Konfitury smażono w specjalnym miedzianym rondlu lub mosiężnej misce, a czasami żeliwnym garnku z grubym dnem. Konfitury smażono krótko, przez kilka minut, ale za to kilka razy, czekając za każdym razem aż wystygną. Konfitura była gotowa, jeśli owoc stał się przezroczysty, a kropla syropu wlana na talerz nie rozlewała się. Gotowe smażone wiśnie, po przestudzeniu nakładano w słoiki i jeszcze raz pasteryzowano. Tak przygotowana konfitura z Kałęczewa ma specyficzny smak, cieszy się popularnością nie tylko wśród tamtejszych mieszkańców, ale również wśród przyjezdnych. Jednak z uwagi na tradycyjne metody jej przygotowania, dostępna jest w niewielkich ilościach i nie zawsze starcza dla wszystkich zainteresowanych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.10.2018 11:51 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
09.10.2018 11:51 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}