Konfitura wiśniowa z Kałęczewa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-07-10 w kategorii Produkty Warzywa i owoce w woj. łódzkim.
Wygląd:
Gęsta niejednolita masa wiśniowa.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Wiśniowa z odcieniem czerwonym lub brunatnym.
Konsystencja:
Gęsta, niejednolita masa, z widocznymi kawałkami owoców.
Smak:
Słodko-kwaśny, charakterystyczny dla smażonych wiśni z cukrem.
Tradycja:
Kałęczew leży w bliskim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, w dolinie rzeki Mrogi. Sąsiedztwo to stwarza specyficzny mikroklimat, dzięki czemu uprawiane tu owoce są soczyste i aromatyczne, a uzyskiwane z nich przetwory charakteryzują się wysoką jakością. Konfitura wiśniowa wytwarzana z wiśni łutówek z tego rejonu, zebranych z własnych sadów posiada tradycyjną recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Owoce wiśni łutówki zaraz po zerwaniu drylowano i od razu przystępowano do smażenia konfitur, poprzez wrzucenie ich do wrzącego syropu przygotowanego z wody i cukru. Konfitury smażono w specjalnym miedzianym rondlu lub mosiężnej misce, a czasami żeliwnym garnku z grubym dnem. Konfitury smażono krótko, przez kilka minut, ale za to kilka razy, czekając za każdym razem aż wystygną. Konfitura była gotowa, jeśli owoc stał się przezroczysty, a kropla syropu wlana na talerz nie rozlewała się. Gotowe smażone wiśnie, po przestudzeniu nakładano w słoiki i jeszcze raz pasteryzowano. Tak przygotowana konfitura z Kałęczewa ma specyficzny smak, cieszy się popularnością nie tylko wśród tamtejszych mieszkańców, ale również wśród przyjezdnych. Jednak z uwagi na tradycyjne metody jej przygotowania, dostępna jest w niewielkich ilościach i nie zawsze starcza dla wszystkich zainteresowanych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 11:51 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 11:51 Sławomir Mucha