Konfitura z zielonych orzechów
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-12-21 w kategorii Warzywa i owoce w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Zielone orzechy włoskie w zalewie.
Kształt:
Owalne połówki owoców orzecha włoskiego, zanurzone w zalewie.
Rozmiar:
Połówka orzecha włoskiego o grubości około 1,5 cm i długości do 4 cm.
Barwa:
Zewnętrzna brunatno-czarna, wewnętrzna brązowa.
Konsystencja:
Stała, w dotyku lekko szorstka i lekko lepka.
Smak:
Smak słodko-gorzkawy, o zapachu korzennym.
Tradycja:
Tradycja przygotowywania konfitury z zielonych orzechów prawdopodobnie dotarła w rejon Opatowa wraz z osiedlonymi na tych terenach Tatarami. Osiedlili się w miejscowości Ołowiny, przeniesionej po II wojnie światowej na teren obecnej gminy Wojciechowice w powiecie opatowskim. Dogodnością do wytwarzania konfitury była łatwość dostępu do surowca, gdyż drzewa orzecha włoskiego w powiecie opatowskim rosły przy każdym gospodarstwie. Konfitura z zielonych orzechów ze względu na dość długi oraz kosztowny proces jej przygotowania, na przełomie XIX i XX wieku była popularna głównie na dworach. Dopiero z czasem umiejętność jej wytwarzania została przejęła przez mniej zamożnych mieszkańców powiatu opatowskiego. Do przygotowania konfitury wykorzystywane są następujące surowce: orzechy włoskie w zielonej skorupce zbierane w trzeciej dekadzie czerwca, cukier, woda, goździki oraz cynamon. Pierwszym etapem przygotowania konfitury jest długie moczenie zielonych orzechów włoskich w wodzie, następnie ich gotowanie oraz zalewanie coraz bardziej nasyconym syropem aż do pełnego wysycenia cukrem. Końcowym etapem przygotowania konfitury jest przełożenie jej do odpowiednio wcześniej przygotowanych naczyń np. słoików i pasteryzacja. Długi okres maceracji pozwala na wypłukanie znacznej ilości substancji garbnikowych i gorzkich. Dzięki temu konfitura z zielonych orzechów ma słodko-gorzki smak i korzenny zapach. Jest znakomitym i wykwintnym dodatkiem do dań mięsnych oraz podawanych jako dania główne i desery.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 10:37 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 10:37 Sławomir Mucha