Konfitura z żurawiny z Osse
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-04-01 w kategorii Produkty Warzywa i owoce w woj. łódzkim.
Wygląd:
Gęsta jednolita masa z agrestu.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
Zależna od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Pomarańczowo-jasnobrązowa.
Konsystencja:
Gęsta jednolita masa o konsystencji półpłynnej do prawie stałej.
Smak:
Smak słodko-kwaśny z wyczuwalnym smakiem wanilii i ajerkoniaku. Zapach charakterystyczny dla smażonych owoców o wyczuwalnym intensywnym zapachu wanilii.
Tradycja:
Osse to wieś położona niedaleko Łodzi, która dawniej była wsią folwarczną o typowo rolniczym charakterze ukierunkowanym na grunty ogrodowe. W przydomowych ogrodach uprawiano duże ilości agrestu, którego krzewy zachowały się do dziś. Z owoców agrestu gospodynie przygotowywały kompoty, a także konfitury, z których najpopularniejszą jest konfitura agrestowa z dodatkiem ajerkoniaku. „Owoce trzeba umyć, marne wyrzucić, namoczyć. Najlepiej w alkoholu, a jak nie to w occie. Później gotować z wodą i cukrem aż będzie mieciuśki. Odcedzić i przetrzeć – jakieś sito albo durszlak. I od nowa do syropu gotować, dodać prawdziwej wanilii. Utrzeć jaja z cukrem i śmietanką, dodać powoli spirytus, cały czas mieszać. Jak się przegryzie to dodać trochę do konfitury. Resztę odstawić na później i gotowe. Co się nie zje od razu w weki” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Stryków). Dodatek ajerkoniaku oraz wanilii nadaje konfiturze niepowtarzalny smak i aromat. „Konfitura z agrestu jest kwaskowata-cierpka. Dobrze jest jak się ją zaciągnie takim słodziutkim adwokatem, mówią też ajerkoniakiem. Ma lepszy taki łagodny smak z wyczuwalnym alkoholem i jest słodsza” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Stryków). Receptura na konfiturę przekazywana była z pokolenia na pokolenie podczas spotkań oraz kursów gotowania.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 11:49 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 11:49 Sławomir Mucha