Kotlety z płatków owsianych
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-06-15 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim.
Wygląd:
Podłużne kotlety z płatków owsianych, w przekroju widoczne kawałki cebuli i warzyw.
Kształt:
Lekko owalny i lekko spłaszczony.
Rozmiar:
Różna, w zależności od upodobań osoby przygotowującej kotlety.
Barwa:
Zewnętrza złocisto-brązowa, na przekroju jasnożółta.
Konsystencja:
Stała, kotlety miękkie w dotyku.
Smak:
Smak warzywny z wyczuwalną cebulą i płatkami owsianymi.
Tradycja:
W Gminie Rogów gospodynie od dawna do wytwarzania potraw zarówno codziennych jak i świątecznych czy obrzędowych, wykorzystują produkty pochodzące z własnych gospodarstw lub zakupione od okolicznych rolników. Jedną z takich potraw są kotlety z płatków owsianych, których receptura ma ponad 50 lat. „Kotlety zaczęłam wykonywać jak tylko dowiedziałam się o tym przepisie od sąsiadki z KGW, koniec lat 70-tych” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Rogów). Podstawowym składnikiem do ich przygotowania są płatki owsiane i warzywa takie jak marchew, seler, pietruszka. Największy wpływ na smak kotletów ma dodawana stara odmiana cebuli zwanej szalotką. Przepis na kotlety z płatków owsianych, który wykorzystywany jest przez mieszkańców Rogowa został zamieszczony również w książce kucharskiej z 1968 roku. „(…) płatki owsiane zmierzyć, wlać 2 razy tyle wrzącej wody lub mleka z wodą ile wynosi objętość płatków. Rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu ciągle mieszając. Masa powinna być bardzo gęsta, ostudzić. Ugotowane płatki utrzeć z jajami, dodać posiekaną cebulę, zrumienioną na 3 dkg tłuszczu, osolić starannie wymieszać. Formować w bułeczce tartej nieduże grube kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z surówką z pomidorów, kapusty kiszonej itd. lub sosem pomidorowym, grzybowym, ogórkowym, koprowym” (red. M. Librowska, „Kuchnia Polska”, wydanie XIII poprawione, Warszawa 1968). Kotlety z płatków owsianych w gminie Rogów stanowią pożywienie postne i przygotowywane są w czasie adwentu. Prezentowane są również podczas festynów i dożynek lokalnych i regionalnych, jako element promocji dziedzictwa kulturowego regionu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 13:05 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 13:05 Sławomir Mucha