Kozi ser twarogowy z Cegłowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-05-31 w kategorii Produkty mleczne w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Jednolita stożkowa masa.
Kształt:
Trójkątny, na przekroju prostokątny.
Rozmiar:
Waga: 10 dkg, 30 dkg, 50 dkg.
Barwa:
Śnieżnobiała.
Konsystencja:
Delikatna, miękka.
Smak:
Typowy dla tego typu serów.
Tradycja:
Kozy rozpowszechniły się w Europie w okresie wędrówek ludów m.in. Celtów oraz Germanów przemieszczających się na zachód. Dało to początek chowu tych zwierząt w krajach środkowo- i zachodnioeuropejskich. Serowarstwo zaś wzięło swój początek z konieczności ekonomicznego wykorzystania nadwyżek mleka, toteż w różnych krajach rozwinęły się rozmaite sposoby wytwarzania serów. Choć na przestrzeni wieków było ich coraz więcej i wciąż doskonalsze, to niektóre tylko przetrwały niezmienione do dnia dzisiejszego. Według starych i nowych receptur produkuje się obecnie wiele przeróżnych gatunków sera koziego. Od łagodnych do bardziej pikantnych, ostrych i słonych z ich pełną gamą zapachowo-smakową. Przy produkcji sera koziego należy przestrzegać zasad higieny, aby obce zapachy nie zdominowały specyficznego zapachu i smaku sera.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 12:15 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 12:15 Sławomir Mucha