Koziołki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-30 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Niewielkie ciastka o wypukłych bokach, puste w środku.
Kształt:
Trójkątny lub czworokątny (romb lub trapez). Ciastka z wypukłymi bokami, na przekroju owalne.
Rozmiar:
Długość jednego ciastka ok. 7 cm, szerokość ok. 5 cm, wysokość ok. 3 cm.
Barwa:
Złocisto-brązowa z białą posypką. Na przekroju kremowo-żółta z ciemniejszą obwódką.
Konsystencja:
Ciasto puszyste, gąbczaste z widocznymi pęcherzykami powietrza. Chrupiąca, przypieczona skórka.
Smak:
Smak i zapach świeżego pieczywa z wyczuwalną domieszką smażonego tłuszczu, a także słodkim posmakiem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Koziołki zwane także koziołkami z Sielsowic, sielsowiokami czy czaskaczami to ciastka o charakterystycznym kształcie rombu, trapezu lub trójkąta przygotowywane na terenie Małopolski we wsi Siedliszowice. Swoją nazwę wzięły od formy, która przypomina rogi kozie, a także od miejscowości, w której powstał przepis. Receptura przygotowywania ciastek, jak wspominają mieszkańcy, znana była już w latach 20-30 XIX wieku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl