Kruszon
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-03-10 w kategorii Napoje w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Płyn
Barwa:
Słomkowa
Konsystencja:
Płynna
Smak:
Smak – słodki; zapach – owocowy
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu około 8 %
Tradycja:
Krzeszów leży w południowo-wschodniej części Polski w powiecie niżańskim, województwie podkarpackim. Nazwa miejscowości w dokumentach pojawiła się po raz pierwszy w 1390 roku wystawionych dla niejakiego Jaska Kustry, znanego historykom jako dziedzica Krzeszowa. Krzeszów leży na prawym brzegu rzeki San, który był ważną drogą handlową. Spławiano nim towary do Warszawy, Elbląga i Gdańska. Mieszkańcy Krzeszowa – jak wynika z zachowanego protokołu powszechnej konskrypcji domów – zajmowali się sadownictwem i uprawą roli. Na polach zwanych namuliskiem uprawiano ziemniaki, jęczmień i grykę, zaś lessowe urodzajne gleby sprzyjały uprawie drzew owocowych, a szczególnie popularnej tu śliwki węgierki, jabłoni, grusz i winogron, z których wytwarzano wino. Wino jest podstawowym składnikiem kruszonu. Z ustnych przekazów najstarszych krzeszowian wynika, że kruszon gościł na krzeszowskich stołach od niepamiętnych czasów. Produkt ten wytwarzany był indywidualnie w domach. Głównymi składnikami kruszonu jest białe wino, suszone owoce (śliwki, gruszki, jabłka), cukier i woda gazowana. Kruszon najlepiej smakuje schłodzony w upalne wieczory. Sposób wytwarzania kruszonu krzeszowskie gospodynie stosują nieprzerwanie od lat. Przepis na ten napój stanowi część tradycji kulinarnych Krzeszowa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 13:41 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 13:41 Sławomir Mucha