Kujawskie pierogi z kapustą i grzybami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Miękkie ciasto z farszem przygotowanym z grzybów i kapusty kiszonej.
Kształt:
Półksiężyce.
Rozmiar:
W zależności od wielkości wykrawanych krążków.
Barwa:
Ciasto jasnokremowe, farsz od beżowej do jasnobrązowej.
Konsystencja:
Ciasto delikatne, miękkie, farsz gęsty, lepki.
Smak:
Ciasto lekko słone, farsz o zapachu kapusty i grzybów, aromatyczny.
Tradycja:
Pierogi z kapustą i grzybami od lat gościły na kujawskich stołach zazwyczaj podczas różnych świąt, np. Bożego Narodzenia. Kujawskie gospodynie wierzyły, że na wigilijnym stole powinny znajdować się potrawy przygotowane z produktów z upraw polowych oraz darów lasu. Miało to zapewnić dobry urodzaj w następnym roku. Kapusta kiszona, która jest jednym z głównych składników nadających specyficzny charakter pierogom, dawniej stanowiła strawę codzienną Kujawiaków. Uprawiana była niemal w każdym gospodarstwie, a kiszenie jej w okresie jesiennym stanowiło swego rodzaju rytuał i było jednym ze stałych punktów w roku kalendarzowym. Kujawskie lasy obfitowały w grzyby, dzięki którym pierogi nabierały odpowiedniego smaku i aromatu. Kujawskie pierogi z kapustą i grzybami to pożywne danie o delikatnym, miękkim, lekko słonawym cieście wypełnionym aromatycznym farszem, które od wielu lat nierozerwalnie związane jest z kuchnią kujawską. Przygotowywane są z lokalnych surowców według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie między innymi na spotkaniach kół gospodyń wiejskich.
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 12:30 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 12:30 Sławomir Mucha