Kukle kaszubskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Miąższ jabłka otoczony polukrowanym ciastem.
Kształt:
Kulisty, spłaszczony, w przekroju kształt elipsy.
Rozmiar:
Średnica około 8-12 cm.
Barwa:
Ciasto barwy złotej z białym miąższem jabłka.
Konsystencja:
Miękka, lekko sprężysta.
Smak:
Słodki smak drożdżowego ciasta z kwaskowatym jabłkiem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
„Kukla mały, zwykle okrągły bochenek chleba upieczony, najczęściej z resztek ciasta, kukiełka”.( Bernarda Sychta, „Słownik gwar kaszubskich na tle kultury ludowej”, 1968).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl