Kwas chlebowy sapieżyński kodeński
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-08-03 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Ciecz koloru od złotego do ciemno brązowego.
Kształt:
Ciecz.
Rozmiar:
W butelkach o wielkości 0,5 litra.
Barwa:
Barwa od złotego do ciemno brązowego.
Konsystencja:
Ciekła.
Smak:
Słodkawy z delikatną esencją goryczy, pachnie ziarnem zboża i rodzynkami.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu: 0,7-2,2% objętości alkoholu.
Tradycja:
Tradycja wyrobu kwasu chlebowego łączy się ściśle z przybyciem rodu Sapiehów na tereny Kodnia, kiedy to Jan Sapieha bierze w posiadanie dobra kodeńskie słynące z młynarstwa: „Władysław Jagiełło zostawszy królem Polski chcąc zjednać sobie członków najbliższej, a zwaśnionej rodziny podarował Kodeń jednemu ze swych przyrodnich braci – Sapieże. Okolice Kodnia należały wówczas do czterech braci Raszyców, którzy na Bugu posiadali swe dziedziczne młyny. Jan Sapieha upodobał sobie te strony i zakupił od Raszyców owe młyny i ich 24 wioski wraz z poddanymi chłopami” (Franciszek Jagiellak, Historia Kodnia wyd. drugie na prawach rękopisu, Kodeń n/Bugiem 1972). Wedle ludowego przekazu wtedy to po raz pierwszy właściwości i smak kwasu chlebowego opuściły wiejską chatę i zawitały na szlacheckich dworach jako niezawodne leki na dręczące po sutych ucztach dolegliwości. Nie znaczy to, że kwas stał się tylko napojem leczniczym, nadal był najlepszym napojem dla spragnionych żniwiarzy, o czym mówi ludowa przyśpiewka:
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl