Kwas wigilijny
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-05-15 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Zupa z widocznymi grzybami, kapustą i kaszą jaglaną.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Od jasnozielonej do ciemnozielonej.
Konsystencja:
Płynna, nieprzezroczysta i nieklarowna z paskami kapusty, grzybkami i kaszą.
Smak:
Smak kwaśny z charakterystycznym zapachem kapusty i grzybów.
Tradycja:
Cygany to wioska położona w województwie podkarpackim, w powiecie tarnobrzeskim, w gminie Nowa Dęba. Wioskę tę otaczają pola o piaszczystych, mało urodzajnych glebach, które nie sprzyjają rozwojowi rolnictwa. Na glebach tych po dzień dzisiejszy uprawiane jest żyto, pszenica, ziemniaki, kapusta, len i proso. Produkty te, wytwarzane we własnych gospodarstwach, były podstawą kuchni podkarpackiej. Kwas wigilijny to jedna z tradycyjnych potraw Podkarpacia. Potrawa ta podawana było jako pierwsze danie wigilijne, stąd też jej nazwa. Wyróżnia ją jej niepowtarzalny smak i łatwość przygotowania. „Do przygotowania kilku litrów kwasu wykorzystywano kilogram kiszonej kapusty, kasze jaglaną i suszone grzyby. Kapustę płukano, dzięki czemu uzyskiwano tzw. kwaśną wodę, w której następnie ją obgotowywano. Po upływie pół godziny dodawano kaszę. Wszystko razem gotowano do miękkości. W tym czasie przygotowywano także grzyby, które poprzedniego dnia zalewano wodą. Po ugotowaniu odcedzano je, a następnie krojono w cienki paski i wraz z połową wywaru, dodawano do kwasu kapuścianego. Na końcu potrawę solono do smaku. Kwas podawano z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi cebulą i omaszczonymi olejem lnianym.” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Cygan).
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 10:48 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 10:48 Sławomir Mucha