Leberka gęsia
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-07-15 w kategorii Produkty mięsne w woj. kujawsko-pomorskim.
Wygląd:
Masa mięsna z gęsi drobno zmielona.
Kształt:
W zależności od opakowania.
Rozmiar:
W zależności od opakowania.
Barwa:
Szaro-brunatna.
Konsystencja:
Zwarta w dotyku lekko lepka.
Smak:
Smak charakterystyczny dla wątrobianki, wyczuwalne zioła i przyprawy takie jak majeranek, cząber, lubczyk.
Tradycja:
Produkty przygotowywane z mięsa gęsiego na terenie Pomorza i Kujaw znane są od wielu lat. Ma to związek z tradycją hodowli gęsi na tych terenach. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, łatwe w przygotowaniu a także może zostać przerobione na wiele sposobów, dzięki czemu cieszyło się dużą popularnością wśród gospodyń. Prawie w każdym domu w Strzelcach Górnych przygotowywane były przeróżne produkty i potrawy na bazie mięsa z gęsi. Popularna na tych terenach była i jest do dnia dzisiejszego leberka gęsia zwana inaczej wątrobianką. Jej cechą charakterystyczną jest użycie przypraw podobnych jak w przypadku okrasy – cząbru lub majeranku. „Do osolonego wrzątku wkładamy mięso i podroby gęsie (bez wątróbki), dodajemy lubczyk i kilka ziaren pieprzu. Po godzinie dodajemy warzywa. Kiedy mięso będzie miękkie – wyjmujemy, parzymy wątróbkę. Mięso obieramy, mielimy z watróbką (bez warzyw) na drobnych sitkach. Do masy dodajemy tłuszcz z rosołu i wywar z gotowania mięsa. Doprawiamy sola i pieprzem Wkładamy do słoików, pasteryzujemy 1 godz. 40 min.” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Strzelec Górnych). Leberka gęsia spożywana jest zazwyczaj bezpośrednio z chlebem, ale także wykorzystywana może być jako farsz do pierogów czy pasztecików.
- Ostatnia modyfikacja:
- 16.07.2018 09:00 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 16.07.2018 09:00 Sławomir Mucha