Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-01-26 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Klarowny płyn
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Owoców jarzębiny, ciemny pomarańczowy
Konsystencja:
Lepka ciecz
Smak:
W smaku wyczuwalny aromat jarzębinowy
Dodatkowe Informacje:
Spirytus 50%
Tradycja:
Nalewki powstające na bazie owoców i ziół są charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. Receptura sporządzania nalewek jest prosta, bo polega na zalaniu owoców spirytusem. Następnie po sześciu czy ośmiu tygodniach słodzi się powstały płyn, miesza i zlewa do butelek, które się później korkuje i odstawia na parę miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl