Lipówka kornicka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-05-14 w kategorii Napoje w woj. mazowieckim.
Wygląd:
Klarowna ciecz.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Jasnożółta.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Zapach kwiatu lipy i miodu. Smak słodko-ziołowy.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu od 35% do 45%. Kwiat lipy musi być zebrany w pełni kwitnienia w słoneczny dzień.
Tradycja:
Pierwsze wzmianki o sposobach przygotowywania nalewek sięgają XVIII wieku. Nalewki były specjałem wytwarzanym zarówno na dworach szlacheckich, jak również pośród mieszkańców małych wsi. Do produkcji wykorzystywano owoce i zioła z ogrodów, z pobliskich pól i lasów. W początkowym okresie wytwarzania, nalewki przechowywano w dębowych beczkach w chłodnych pomieszczeniach, później w słojach i gąsiorach ze szkła. Od wieków sposoby wytwarzania nalewek niewiele się zmieniły.
- Ostatnia modyfikacja:
- 25.01.2019 11:23 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 25.01.2019 11:23 Sławomir Mucha