Ludwińskie prosię pieczone faszerowane
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Całe prosię pieczone.
Kształt:
Całe prosię.
Rozmiar:
Waga od 20 kg do 120 kg, długość 30-130 cm, szerokość 15-60 cm, wysokość 10-50 cm.
Barwa:
Złocisto, jasno szara skóra. Mięso jasno różowe.
Konsystencja:
Soczyste i kruche mięso.
Smak:
Smak pieczonego mięsa wieprzowego z wyczuwalnym aromatem użytych przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Ludwińskie prosię to prosię pieczone w całości faszerowane kaszą gryczaną. Subtelny smak i aromat mięso uzyskuje dzięki zastosowaniu ziół, których używa się do przygotowania zalewy peklowej: liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek, bazylia, kolendra, majeranek, gorczyca biała oraz warzywa.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl