W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Makaron jajeczny z Ludwina

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Inne produkty W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Charakterystyczny dla danego rodzaju i formy.

Kształt:

Formy makaronu: nitki, krajanki, wstążki cięte lub zwijane, rurki, świderki, muszelki, gwiazdki, zacierki, fale, łezki, łazanki.

Rozmiar:

Różna.

Barwa:

Od białej poprzez biało-żółtą do jasno-żółtej.

Konsystencja:

W stanie suchym: niełamliwy, sprężysty. Po ugotowaniu: nie sklejający się, puszysty.

Smak:

Charakterystyczny dla produktu przygotowanego z mąki pszennej i jaj kurzych.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku codzienne pożywienie mieszkańców wsi lubelskich było mało urozmaicone. W jadłospisie dominowały potrawy mączne oraz przyrządzane z ziemniaków, kapusty, kaszy jęczmiennej i gryczanej, roślin strączkowych i mleka (…) Często przyrządzano także kasze, kluski i pierogi (…) Kluski z mąki żytniej i pszennej lub z surowych i gotowanych ziemniaków jadano najczęściej ze słoniną, serem albo mlekiem” (Janina Hunek, „Tajemnice tradycyjnych kuchni: Rumunia, Szwajcaria, Węgry, Polska”, Lublin: Muzeum Lubelskie).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}