Makaron jajeczny z Ludwina
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Inne produkty W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Charakterystyczny dla danego rodzaju i formy.
Kształt:
Formy makaronu: nitki, krajanki, wstążki cięte lub zwijane, rurki, świderki, muszelki, gwiazdki, zacierki, fale, łezki, łazanki.
Rozmiar:
Różna.
Barwa:
Od białej poprzez biało-żółtą do jasno-żółtej.
Konsystencja:
W stanie suchym: niełamliwy, sprężysty. Po ugotowaniu: nie sklejający się, puszysty.
Smak:
Charakterystyczny dla produktu przygotowanego z mąki pszennej i jaj kurzych.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
„Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku codzienne pożywienie mieszkańców wsi lubelskich było mało urozmaicone. W jadłospisie dominowały potrawy mączne oraz przyrządzane z ziemniaków, kapusty, kaszy jęczmiennej i gryczanej, roślin strączkowych i mleka (…) Często przyrządzano także kasze, kluski i pierogi (…) Kluski z mąki żytniej i pszennej lub z surowych i gotowanych ziemniaków jadano najczęściej ze słoniną, serem albo mlekiem” (Janina Hunek, „Tajemnice tradycyjnych kuchni: Rumunia, Szwajcaria, Węgry, Polska”, Lublin: Muzeum Lubelskie).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl