W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Makaron z Rudnik

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-03-28 W kategorii Inne produkty w województwie śląskim

MAKARON BABUNI z RUDNIK

Wygląd:

Makaron o różnym kształcie i żółtej barwie.

Kształt:

Kształt nitek i wstążek lub prostokątów o regularnej szerokości i grubości.

Rozmiar:

Makaron pakowany w torebki 250 g i 500 g lub na wagę.

Barwa:

Barwa żółta, jasnożółta lub lekko szara w zależności od użytych składników.

Konsystencja:

Stała, poszczególne wstążki dość twarde, a jednocześnie kruche w dotyku. Po ugotowaniu makaron staje się miękki i sprężysty.

Smak:

Smak i zapach delikatny.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Makaron jest to „produkt spożywczy z ciasta pszennego bez drożdży, wyrabiany w kształcie rurek, nitek, muszelek itp.” (Słownik Języka Polskiego T. 2, Warszawa 1979). Makaron stanowi podstawę niektórych dań, a także jest dodatkiem do zup.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:32 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:32 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}