Makowiec lubartowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Ciasto drożdżowe z widoczną warstwą masy makowej.
Kształt:
Walec o średnicy 13 cm.
Rozmiar:
W zależności od formy do pieczenia około 1,2 kg.
Barwa:
Złocista i lśniąca.
Konsystencja:
Miękisz jednolity, drobno-porowaty. Masa makowa o jednolitej i zwartej konsystencji.
Smak:
Delikatny i słodki smak z wyczuwalną nutą migdałową o aromacie miodu i maku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Historia makowca lubartowskiego związana jest z okresem po II wojnie światowej, w którym to Lubartów przekształcił się w ośrodek życia gospodarczego, społecznego, kulturalnego i oświatowego. W tym czasie zaczęły powstawać restauracje i cukiernie, które oferowały szeroką gamę ciast. Jednym z nich był makowiec lubartowski przygotowywany z ciasta drożdżowego oraz masy makowej. Smak makowca wzbogacany był dodatkiem do masy makowej orzechów i rodzynek. Charakterystyczną cechą makowca lubartowskiego jest cienka warstwa ciasta, a gruba warstwa masy makowej. Ponadto masa makowa przygotowywana jest z maku pochodzącego z upraw z terenu Lubelszczyzny z dodatkiem miodu z lubartowskich pasiek. Makowiec przygotowywany był „(…) i dziś też sporządzamy je na co dzień i w Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy Zielonych Świątek. Makowiec lubartowski pieczemy zawsze na Boże Narodzenie i w karnawale” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Lubartowa). Makowiec to z pewnością najbardziej polskie z polskich ciast. „Oczywiście jest to wyrób, który znany jest w naszej okolicy od bardzo dawna i cały czas jest popularny i znany mieszkańcom” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Lubartowa).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl